hedwig.jpg

Hedwig And The Angry Inch

Hedwig And The Angry Inch

Hedwig and the Angry Inch spelades på Göta Lejon under maj månad 2016.


 
2.0_undersida2.png
 
 

En rockmusikal om kärlek, svek, drömmar och frihet

Ola Salo tokhyllades för sin rolltolkning av Hedwig i succémusikalen från Broadway, Hedwig and the Angry Inch. Det är en annorlunda och uttrycksfull uppsättning som inte lämnar någon oberörd. Magnus Skogsberg Tear och Pia Gradvall har gjort gjorde ny svensk översättning, för regin står Hugo Hansén och musikaliskt ansvarig är Kristofer Nergårdh.

Hedwig and the Angry Inch spelades på Göta Lejon under maj månad 2016. Under hösten gjordes ytterligare tre föreställningar på Göta Lejon (17-19/10)  och även två på Slagthuset i Malmö (22 & 23 oktober). Våren 2017 spelade man på Lorensbergsteatern i Göteborg (7 & 8 mars) och Slagthuset i Malmö (11 mars).


Tog Broadway med storm

Musikalen HEDWIG AND THE ANGRY INCH, skriven av John Cameron Mitchell and Stephen Trask, tog Broadway med storm under 2014-15 där rollen spelades av stora stjärnor som Neil Patrick Harris (How I met you mother), Michael C Hall (Dexter) och Darren Criss (Glee) för att nämna några. Produktionen, som översköljdes med priser, spelades över 500 föreställningar och vann 4 Tonys, inklusive en för Best Musical Revival.

Hedwig – queer rockartist från Östberlin – åker världen runt med sitt band ”The Angry Inch” och berättar sitt livs historia. Men turnén är egentligen bara en ursäkt för att kunna stalka sitt ex, världsstjärnan Tommy Gnosis, som dumpade henne och gjorde stor karriär på de låtar hon skrivit.

Hedwig, som föddes i Östberlin som Hansel, förälskar sig i Luther (en amerikansk soldat stationerad i Berlin) och genomgår en könskorrigering så att de kan gifta sig och fly till väst. Men operationen misslyckas och Hedwigs fysiska kön hamnar mitt mellan en mans och en kvinnas. Hon beskriver det som ett ”hopsytt tryne av hud med ett ärr tvärsöver, ett hånleende flin, en Angry Inch”.

Väl i USA dumpar Luther henne och hon möter istället sitt livs kärlek, Tommy Gnosis, de skapar musik tillsammans. När Tommy inser att Hedwig inte är en biologisk kvinna flyr han och tack vare musiken de skrev tillsammans, blir han en stor rockstjärna.

Hedwig skaffar sig ett eget rockband, ”The Angry Inch”, och varhelst Tommy framträder, åker de efter och ser till att få spela på någon restaurang eller bar så nära Tommys konsert som möjligt.

Mellan låtarna, som härstammar ur 70-talets androgyna glamrock med influenser från David Bowie, John Lennon, Lou Reed, Iggy Pop m.fl., berättar Hedwig sin sorgliga och rörande historia: om kärlek, svek och rätten att få vara den man är och vill vara.

Musikalen om Hedwig föddes på en gayrockklubb i New York som hette Squeezbox!

Skaparen, John Cameron Mitchell, kände sig heller aldrig hemma någonstans; inte i gaycommunityn, inte i rockvärlden, inte i musikalkulturen. Han längtade efter ett ställe där man kunde gå om man om man inte passade i det tillrättalagda och ordnade, där man fick vara flytande, obestämbar och föränderlig.

Hans svar på detta var SqueezeBox! En gayklubb där dragqueens sjöng glamrock och punk till liveband. John Cameron Mitchell uppslukades av Squeezbox! och under fyra år utvecklade han sin skapelse ”Hedwig” live på scenen. Hedwig revolutionerade dragscenen. Ingen hade tidigare sett något liknande och det blev tydligt att SqueezBox! i inte bara handlade om sexualitet utan kanske ännu mer om kaos och frihet, om ett sätt att förhålla sig till livet, en queerfilosofi där alla mänskliga uttryck får vara vackra och ta plats.


Medverkande

 Hedwig — Ola Salo
Yitzak — Lisa Stadell

THE ANGRY INCH
Skszp /kapellmästare & keyboard — Kristofer Nergårdh
Krzyzhtoff / gitarr — Conny Bloom
Zbigniew / gitarr — Victor Hvidfeldt
Jacek / bas — Henrik ”Kisa” Nilsson
Schlatko / trummor — Rebecca Meiselbach

Kreativt team
Manus — John Cameron Mitchell och Stephen Trask
Regissör — Hugo Hansén
Översättning text — Pia Gradvall
Översättning sångtexter — Magnus Skogsberg Tear
Musikaliskt ansvarig — Kristofer Nergårdh
Koreografi — Denise Holland Bethke
Kostymdesign — Annsofi Östbergh Nyberg
Mask & perukdesign — Erika Nicklasson
Scenografi — Marcus Englesson
Ljusdesign — Per Hörding
Ljuddesign — Oskar Johansson
Producent — Åsa Holmgren
Exekutiv producent — Kristjan Ragnar Kristjansson